Tikvica na grčki način - recept
11.12.2015
40 min
2
Jednostavno
Prosečno
Sastojci za recept:
1 veći paradajz
2 glavice crnog luka
2 sveže ljute papričice
1 zelena paprika
8 kašika maslinovog ulja
2 kašike limunovog soka
2 kašike vinskog sirćeta (belog)
4 čena belog luka
kašika iseckanog peršuna
zelene masline
biber
so
Način pripreme:
Mladu tikvicu oprati, oljuštiti koru i iseći na malo deblje kriške (oko 1 cm). Paradajz oprati, luk oljuštiti i seći na tanje kriške. Ako je luk mlad, iseći beli deo na kolutove, a zeleni na tanje kolutove. Bez obzira koji se luk upotrebi, posle sečenja dobro ga rukom izgnječiti. Ljute papričice očistiti od semena i iseći po dužini na tanke tračice. I zelenu papriku očistiti od semena pa izrezati na kolutove. U jednu šerpu zagrejati maslinovo ulje i dodati mu luk, kako ljutu tako i slatku papriku i tikvicu. Zaliti limunovim sokom i sirćetom.
Na smanjenoj temperaturi dinstati oko 6-7 minuta. Po ukusu dodati so i biber i ostaviti da se na sobnoj temperaturi ohladi. Isečeni paradajz pomešati sa 2-3 kašike maslinovog ulja, kašikom iseckanog peršuna, izgnječiti beli luk i dodati ohlađenoj masi. Blago promešati, po površini nanaeti (dekorisati) masline i staviti u frižider do služenja.
Prijatno.
Vaši komentari i ocene Ostavite komentar
Budite prvi koji će ostaviti komentar i oceniti salatu.