Upotreba ulja kod pripremanja salata
11.04.2016
Da bi hrana mogla što kvalitetnije da se svari i radi snabdevanja organizma vitalno važnim sastojcima, kao i radi detoksikacije, važno da salate pripremamo sa odgovarajućim uljima. To su hladno ceđena ulja od masline i lana. Zbog lepog ukusa i odrađenih povoljnih delovanja na organizam, takođe možemo uključiti i bundevino ulje. Suncokretovo (naravno hladno ceđeno) ulje se ne smatra za svakodnevnu upotrebu, zbog visikog sadržaja omega 6 masnih kiselina i mogućnosti podsticanja zapaljenskih procesa u organizmu, ali prihvatljivo je za povremenu upotrebu. (Sojino i šafranovo ulje su naročito bogata omega 6 kiselinama i ne preporučujemo ih u redovnoj ishrani).
Ulja možemo takođe dodatno pripremiti - da bismo dobili specifičnu aromu i ukus i postigli povoljno delovanje na organizam. Predlažemo da se za pripremanje aromatičnog jestivog ulja koristi maslinovo ulje.