Kinoa u hrskavoj Romaine salati - recept
31.08.2016
35 min
4
Jednostavno
Jeftino
Sastojci za recept:
227 gr sirove kinoe, isprane
1/3 šolje vode
170 gr šolje sirovog suncokreta
170 gr maslinovog ulja
1 mala glava romaine salata (oko 11 unci ) iseckane na kratke komade
1 šolja iseckane šargarepe
1 šolja iseckanog kupusa (zeleni ili ljubičasti)
1/2 šolje iseckane rotkvice
Zippy koriander dresing
1/3 šolje maslinovog ulja
3 kašike soka od limuna
2 kašike pirinčanog sirćeta
1/4 šolje svež korijandera
2 kašičice meda ili javorov sirup
2 srednja čena belog luka, grubo seckanog
1/2 kašičice finog zrna morska so
1/4 kašičice čilija u prahu
Način pripreme:
Ova neodoljiva salata je po uzoru "Mega Crunchy salata". To je lagana ali sočna, zdrava i puca od svežih aroma. Ova salata je super za bilo koji deo dana. Sa dresingom preliti neposredno pre posluživanja. Od recepta se dobijaju 4 srednje salate.
Kuvati kinou u srednjoj šerpi. Dovedite mešavinu da provri na srednjoj temperatiru, a zatim smanjiti malo temperaturu da se održi blago kuvanje. Kuvajte dok se kuinoa ne apsorbuje svu vodu, oko 10 do 15 minuta. Smanjite temperaturu.
Uklonite posudu sa vatre i ostaviti kinou dase hladi 5 minuta. U tiganj stavite semenke suncokreta i maslinovog ulja pržit na srednjoj vatri, mešajući često (pažljivo, da ne zuagori), počinje da dobija zlatnu boju po ivicama semenke sklonite sa vatre da se ohladi.
U velikoj činiji, staviti pripremljenu Romaine salatu, šargarepu, kupus, rotkvice i ribizle (po izboru). Kada se seme kinoe i suncokreta ohladi, dodajte ih njih u posudu.
Za pripremu preliva
U blender stavite sve sastojke i dobro blendirati. Ukus podesite prema potrebi, trebalo da bude energičan, ali ako je jači, dodati malo više meda. Ako želite malo više ljutine, dodajte još ¼ kašičica čili u prahu.
Ako ćete služiti salatu odjednom, prelite celu salatu punom količinom dresinga.
Vaši komentari i ocene Ostavite komentar
Budite prvi koji će ostaviti komentar i oceniti salatu.