Salata sa kačamakom i povrćem - recept
04.03.2016
45 min
4
Normalno
Jeftino
Sastojci za recept:
7 dl vode
po ukusu morske soli
4 šake rukole
300 gr sitnog sira
1 kašičica belog luka u granulama
1 kašičica suvog bosiljka
1 kašika masti sa talogom od cedjenja čvaraka
1+6 kašika maslinovog ulja
1 kašičica suvog vlašca
3 paradajza
1 zelene paprike ljute
Način pripreme:
Sitan sir pomešajte sa malo morske soli, ako je sir neslan, delom belog luka u granulama i bosiljkom i ostavite sa strane. U dublju posudu sipajte vodu i so i stavite da prokuva. Smanjite vatru i polako dodajte kukuruzno brašno i svo vreme mešajte, na tihoj vatri, da ne bi kačamak zagoreo. Kuvajte brašno sve dok ne počne da se odvaja od dna posude. Posebno u tiganju zagrejte mast i 1nkašiku maslinovog ulja sa ostatkom belog luka u granulama. Dodajte kuvani kačamak i lagano mešajte da se kačamak poveže sa otopljenom mašću. Dodajte i malo vlašca. Sklonite sa vatre i ostavite da se kačamak malo prohladi. Paradajz operite i isecite na kriške. Papriku operite, osušite i isecite na kolutiće. Pripremite 2 ovalna tanjira na koje će te da složite salatu. Jedan tanjir je za 2 osobe tako da sve namirnice podelite na 2 dela. Na tanjir prvo stavite rukolu. Onda složite kačamak. Preko stavite kuglice od sira, koje formirajte pomoću 2 kašike. Sada stavite paradajz i svežu papriku. Pospite vlašcem i sve dodatno prelijte maslinovim uljem. Sve ovo ponovite i za drugi tanjir. Poslužite dok je još toplo kao glavni obrok, mada je i hladno isto tako dobro, a pod uslovom da volite hladan kačamak.
Savet: možete da koristite svež beli luk, bosiljak i vlašac ako ga imate.
Prijatno.
Vaši komentari i ocene Ostavite komentar
04.03.2016
Ruška
Ukusno i jako, duze se malo pravi, ali je lepo.