Šta znači blanširati, bardirati, bukanirati ili gratinirati?
10.10.2015
Da li Vam se desilo da čitate recept za pripremu nekog jela ili salate a da pola reči ne razumete šta znače? Mislim da Vam možemo pomoći.
Evo par izraza iz kuvarskog rečnika:
- Blanširati - staviti namirnice u vodu za vreme vrenja, izvaditi za manje od minuta i zatim staviti u led.
- Gratinirati - preliti jelo sosom, narendati sir i zatim zapeći u rerni.
- Flambirati - zaliti neko jelo u toku pripreme alkoholom i zapaliti.
- Kandirati - ušećeriti, uglavnom se radi o voću
- Bardirati – uviti u slaninu ili kriskama slanine prekriti jelo
- Bukanirati – sušiti komade mesa na suncu ili nad vatrom
- Sotiranje - prženje mesa na vreloj masnoći
- Klajster - brašno razmućeno u vodi, obično se koristi kako bi se zgusnulo neko jelo
- Žilijen - sečenje na trakice ili rezanca
- Konkase - iseckati na sitne kockice mesnati deo povrća
- Slajs - seći na tanke kriške
- Aspik – pihtije ili želatinozna masa