Pojam pretrage mora sadržati najmanje tri karaktera.
Recepti salata - Salata.rs

Šta znači blanširati, bardirati, bukanirati ili gratinirati?

Kulinarski savet: Šta znači blanširati, bardirati, bukanirati ili gratinirati? - Salata.rs

10.10.2015

Da li Vam se desilo da čitate recept za pripremu nekog jela ili salate a da pola reči ne razumete šta znače? Mislim da Vam možemo pomoći.
Evo par izraza iz kuvarskog rečnika:

  • Blanširati - staviti namirnice u vodu za vreme vrenja, izvaditi za manje od minuta i zatim staviti u led.
  • Gratinirati - preliti jelo sosom, narendati sir i zatim zapeći u rerni.
  • Flambirati - zaliti neko jelo u toku pripreme alkoholom i zapaliti.
  • Kandirati - ušećeriti, uglavnom se radi o voću
  • Bardirati – uviti u slaninu ili kriskama slanine prekriti jelo
  • Bukanirati – sušiti komade mesa na suncu ili nad vatrom
  • Sotiranje - prženje mesa na vreloj masnoći
  • Klajster - brašno razmućeno u vodi, obično se koristi kako bi se zgusnulo neko jelo
  • Žilijen - sečenje na trakice ili rezanca
  • Konkase - iseckati na sitne kockice mesnati deo povrća
  • Slajs - seći na tanke kriške
  • Aspik – pihtije ili želatinozna masa
Posaljite nam recept